Cé mhaith dom é, ní bheidh mé ann

”’Sé ag tosú dúinn,
Ag glacadh an céad céim,
Tá sé ag athrú,
Ag feabhsú muid fhéin,
Meas tú an cuma linn,
Nó an gcreideann muid fós,
Ach seo mar atá dúinn,
Agus b’fhearr linn leanúint ár threo.”
The Coronas – Taibhse Nó Laochra

Hiljattain vietin viikon Irlannissa, Move into leadership!-koulutuksessa. Koulutukseen saapui ihmisiä ympäri maailmaa: Portugalista, Italiasta, Slovakiasta, Suomesta ja tietenkin Irlannista. Viikon ajan tutustuimme tiimityöskentelyyn ja johtajuuteen erilaisten aktiviteettien kautta. Eräänä päivänä aloitimme aamun kävelyllä metsällä ja tutkimme mitä puut voivat opettaa meille johtajuudesta. Toisena päivänä taas suunnittelimme omaa puutarhaamme. On hämmästyttävää miten paljon viikon aikana voi saada uutta tietoa. Ennen kaikkea on ihmeellistä miten paljon sitä voi oppia itsestään viikon aikana.

Itselleni viikon paras anti oli kun sain astua ulos minulle luontaisista rooleista. Kun ympärilläni oli tuntemattomia ihmisiä, joilla ei ollut minkäänlaisia odotuksia minua kohtaan, pystyin muuttumaan tekijästä tarkastelijaksi. Normaalisti kotiympäristössäni olen tottunut olemaan se henkilö, joka järjestää, huolehtii ja varmistaa, että asiat tulevat tehtyä. Tämän viikon aikana sain pääosin olla tarkastelija: viikon ohjelma oli jo valmiiksi mietitty, missä, miten ja milloin tapahtuu. Sain vain kulkea porukan perässä ja tehdä kuten pyydettiin.

Viikon aikana oivalsin, että välillä on hyvä astua ulos itselle luontaisista rooleista. Jos liian tiukasti pitää kiinni omasta roolistaan on kuin lupiini, joka valtaa muiden kasvualustan. Kun pystyy hellittämään ja antamaan tilaa muille, huomaakin, että se onkin oikeastaan parempi. Jokaisella on silloin tilaa kasvaa ja kehittyä. Se antaa myös mahdollisuuden yhteistyölle ja jakamiselle: taakka ei ole yksin minun harteillani vaan muut kantavat sitä.

Yksi viikko Irlannissa muutti minua ihmisenä ja vahvisti käsitystäni siitä, että kotini tulee olemaan jossain muualla kuin Suomessa. Olen kiitollinen kokemuksesta jonka sain jakaa ihanien ihmisten kanssa. Olen kiitollinen niistä uusista ystävyyksistä joita solmin. Olen kiitollinen siitä rakkaudesta, jota sain ja jota jaoin. Vaikka viikko tuli päätökseen ja eräs tarina loppuun niin toinen on vasta alkamassa. Odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin elämä minua kuljettaa.

Rakkaudella, Anu-Maarit