Entäpä ne pikku prinssit?

”I see the heavens each time that you smile.
I hear your heartbeat just go on for miles.
And suddenly I know why life is worthwhile.
That’s what I see through your eyes.”
Carole Bayer Sager & David Foster – Looking through your eyes

Jokaiselle tytölle on varmasti tuttuja sadut, joissa prinsessa joutuu pulaan ja uljas prinssi on pelastamassa. Disneyn parissa kasvaneille ovat tuttuja mm. prinssi Uljas, prinssi Philip, prinssi Erik, Aladdin, John Smith ja muut. Kaava on aina sama: prinssi pelastaa prinsessan, hurmaa hänet ja he elävät onnellisena elämänsä loppuun saakka.

Aikuisena helposti etsimme omaa prinssi Uljasta. Tavoittelemme ah niin ihanaa-parisuhdetta, jossa olemme puolisollemme koko maailma. Haluamme olla prinsessoita, joita miehet käsittelevät silkkihansikkain ja tekevät meidän puolesta mitä tahansa. Jokainen päivä on ruusuilla tanssimista ja prinssi ei petä koskaan. Uskomme, että saamme elää onnellisina elämämme loppuun saakka.

Lapsena kuullut sadut ovat opettaneet meidät siihen, että on miehen tehtävä saada meidät tuntemaan itsemme erityisiksi. Että miehen kuuluu olla kohtelias, huomioonottava, hurmaava, ihana jne. Rakkautta on se, että mies on valmis tekemään mitä tahansa naisen puolesta, eikä pysty elämään ilman häntä. Näin meille uskotellaan.

Entäpä sitten ne miehet? Jos satuihin on uskominen niin miehet joutuvat kohtuuttoman paineen alle. Elämässä ei saisi olla mitään muuta kuin nainen, naiselle pitäisi aina olla olemassa kun hän tarvitsee. Muistaa käytöstavat ja huomioida niin sanallisesti kuin teoilla.

Mitäpä jos jokaisen miehen sisällä asuu pikku prinssi, joka kaipaa kipeästi huomiota? Mitäpä jos miehet haluaisivat välillä tuntea olevansa tärkeitä? Mitäpä jos miehet haluaisivat saada tukea ja apua? Tuntea, että he tulevat nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin ovat? Että on joku, jolle he ovat erityisiä? Mitäpä jos välillä vaihdettaisiin rooleja?

Nykyaikana puhutaan jatkuvasti tasa-arvoisista rooleista. Modernissa parisuhteessa onnellinen elämä ei ole pelkästään miehen vastuulla. Se on sekä prinssin että prinsessan tehtävä pitää huolta, että kumpikin tulee nähdyksi, kuulluksi, arvostetuksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin on.

Rakkaudella, Anu-Maarit