Hauraat haavat

”Ei kai niin pientä haavaa olekaan ettei siihen vois puhaltaa,
aina jossain on se olkapää joka kipuas kannattaa.
Eihän niin suurta taakkaa olekaan, ettei sitä vois puolittaa,
aina on monta syytä hengittää vaikka jalat ei kantaiskaan.”
Sana ft. Maya Paakkari – Haava

Minulle toisten auttaminen on sydämen asia ja teen sitä mielelläni. En tee toisille hyviä asioita siksi, että odottaisin vastapalvelusta. Teen hyviä asioita siksi, että haluan ilahduttaa muita ja osoittaa, että välitän. Jos joskus joku kysyy mitä voisi tehdä vastapalveluna, mitä minä tarvitsen, vastaan yleensä: ”no emmää mittään tarvitse.”

”No emmää mittään tarvitse” on asenne, joka on kulkenut mukanani melko pitkään. Olen ollut pidemmän aikaa vääränlainen kovis. Ollut vahva ja pärjäävä, selvinnyt elämästä yksin. Ajatellut, että muilla on oikeus saada apua, hoivaa, tukea ja kannustusta. Minun kohtaloni on pärjätä yksin ja osoittaa kaikille, että kyllä minä pärjään ja selviän tästä elämästä yksin.

Olen tottunut itsenäiseen elämään, olemaan yksin. Uskon omiin unelmiini, pystyn kannustamaan itseäni. Tiedän, että minussa on monta ominaisuutta, jotka tekevät minusta vahvan ja ahkeran. Tiedän pärjääväni elämässä vaikka mitä tulisi vastaan. Tiedän, että elämä kyllä kannattaa.

Nyt ehkä ensimmäistä kertaa lapsuuden jälkeen uskallan kohdata haluni ja tarpeeni. Ja huomaankin, että vaikka olenkin ”kovis” niin minäkin tarvitsen muita. Vaikka pystynkin pitämään huolta itsestäni niin kyllä minäkin kaipaan ja haluan sitä, että välillä joku kehuu ja kannustaa. Jos voimani ovat lopussa, haluasin, että minun käteeni tartutaan, autetaan ja hoivataan.

Taannoin sain sormeeni pahan haavan. Kun kysyin ystävältäni neuvoa haavan hoitamiseen sanoi hän: ”Haava tarvitsee lämpöä parantuakseen.” Sama asia pätee henkiseen haavoihin: ne tarvitsevat lämpöä, jotta ne voivat parantua. Eikä vaan itseltään vaan myös muilta. Elämän tarkotus ei ole, että minä annan itsestäni muille saamatta mitään takaisin. Minulla, kuten meillä kaikilla, on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi. Olla turvassa ja saada hoivaa. Saada tukea, kannustusta ja rohkaisua. Me olemme sen arvoisia.

Rakkaudella, Anu-Maarit