Kehittämistä kehittämisen perään

”Silmät kiinni ja monitorit huutamaan,
ei oo mitään muuta kuultavaa.
Hetken maailma on tässä.
Silmät kiinni niin tilaava kaipuu,
vaadi kukaan ei mihinkään taipuu.”
PistePiste – Hetken maailma on tässä

Syvällisenä ja herkkänä ihmisenä tykkään pohtia asioita. Löytää syitä sille miksi käyttäydyn tavalla x, y tai z. Analysoida itseäni, tutustua itseeni. Olen tehnyt tätä jo kauan ja sen vuoksi tunnenkin itseni hyvin. Tiedän miksi käyttäydyn tietyllä tavalla, mistä asioista pidän, mitkä tilanteet aiheuttavat minulle stressiä, mikä tekee minut iloiseksi jne.

Itsensä tutkimisesta ja kehittämisestä on tullut minulle elämäntapa. Kirjahyllyssäni on kasoittain elämäntaito-oppaita. Tiedostan, että en pysty muuttamaan toisia ihmisiä tai olosuhteita. Ainut asia mihin pystyn vaikuttamaan on se, miten itse suhtaudun asioihin.

Löydän itsestäni jatkuvasti jotain kehitettävää. Juuri kun sain päivitettyä itseni Anu 2.0 versioon, olen jo suunnittelemassa 2.1 versiota. Skannaan itseäni jatkuvasti. Kun olen saavuttanut jonkin etapin itseni kehittämisessä, siirryn tavoittelemaan seuraava.

Havahduin tähän tilanteeseen tänään kun olin kävelyllä ulkona. Yht’äkkiä asia kirkastui minulle. Tajusin, että en oikeasti hyväksy itseni ja toistan parasta aikaa kaavaa, josta niin kovasti yritän päästä eroon.

Lapsena en saanut hyväksyntää juuri sellaisena kuin olin. Tein mitä tahansa, se ei riittänyt. Aina joku toinen oli minua parempi. Nyt kun olen yrittänyt opetella itseni hyväksymistä, toistankin samaa kaavaa mihin totuin lapsena.

Kehittämällä jatkuvasti itseäni sanonkin itselleni: et riitä tuollaisena. Minun tulisi olla myönteisempi, pirteämpi, myötätuntoisempi, kiitollisempi jne. Uuvutan itseni koska yritän jatkuvasti olla parempi versio itsestäni – vaikka nykyinenkin on aivan hyvä!

Tänään nautin itseni seurasta. Juuri tällaisena kuin olen: luonnollisena, meikittömänä, tukka sotkuisena. Tänään minun ei tarvitse tehdä itselleni mitään, koska olen hyvä tällaisenaan. Ja ehkäpä ne asiat elämässä loksahtaakin kohdalleen juuri tämän takia – kun oikeasti hyväksyn itseni tällaisena kuin olen enkä jatkuvasti yritä tehdä itsestäni parempaa.

Rakkaudella, Anu-Maarit