Kun elämä mäiskäisee kylmällä kalalla

”Hei, hei, onks kaikki okei?
Maailma pyörii paikallaan
enkä löydä kotia.
Hei, hei, onks kaikki okei?
Matkaan länteen taikka itään
ei jää katuun mitään.”
Kim Herold – Kaikki okei

Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Osa tapahtumista on suunniteltuja ja toivottuja, osa tulee täysin puskista ja odottamatta. Muutoksiin, joita itse olemme valmistaneet ja odottaneetkin, on helpompi suhtautua. Muutokset, jotka tulevat meistä riippumattomista syistä nostattavat helposti ensin vihan tunteen pintaan. ”Tämä on epäreilua. En halua tällaista elämääni. Miksi minulle käy aina näin?” Saattaa olla, että hetkellisesti tunnumme menettävän kontrollin koko elämästä. Eikä mikään ihme sillä joudumme sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja miettimään elämämme uusiksi.

Jouduin hetki sitten tällaisen tilanteen eteen kun osittain odottamatta tuli ero avopuolison kanssa. Olin jo ehtinyt riemuita, että hiphei, ihanaa elämää kun ei tarvitse muuttaa taikka miettiä mitä seuraavat pari vuotta tekee. Onni oli ennen aikaista koska muuttohan tässä on edessä ja muutenkin sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen. Eniten jännittää, että löytyykö minulle asuntoa ja miten tulen pärjäämään kun joudunkin vastaamaan täysin itsestäni ja taloudestani. Kuitenkin on jonkin aikaa siitä kun olen viimeksi asunut yksin.

Odottamattomien muutosten kohdalla on tärkeää sallia itselleen kaikki tunteet. Vaikka ymmärrän eroon johtaneet syyt ja olen itsekin sitä mieltä, että se oli hyvä ratkaisu niin se ei poista sitä faktaa, että ketuttaa ihan mielettömästi. Ärsyttää, että yllättäen joudunkin miettimään elämäni uusiksi, etsimään asuntoa, pakkaamaan tavarat, tekemään järjestelyjä uuden elämän eteen. Vaikka kuinka tietäisi, että asiat järjestyvät ja tästä seuraa enemmän hyvää kuin pahaa niin silti muutos saa harmittaa. Onhan se aina, että ero kuin ero tekee kipeää, oli taustalla hyvä tai huono parisuhde. Kuitenkin parisuhteeseen liittyy niin paljon tunnelatauksia ja odotuksia.

Jotta muutos tapahtuisi helpommin ja siirtymä uuten elämään ”kivuttomammin” koen tärkeäksi kaikkien tunteiden sallimisen, mutta kuitenkin keskittymisen hyviin asioihin. On suuri ero sillä, jäänkö kiinni siihen, että tuli ero ja pelkään tulevaa ja sitä kuinka asiat järjestyvät vai olenko kiitollinen mitä olen saanut suhteen myötä ja luotan siihen, että kaikki asiat järjestyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Kun mietin elämääni taaksepäin, jokaisena hetkenä minusta on pidetty huoli. Silloin kun olen tarkoituksella suunnitellut asioita ja silloin kun elämä on mäiskinyt kylmällä kalalla, minusta on kuitenkin aina pidetty huoli. Asiat ovat järjestyneet joka kerta.

Meillä ihmisillä on tarve kontrolloida omaa elämäämme. Haluaisimme niin kovasti tietää miten, missä ja milloin asiamme järjestyvät. Kuitenkin loppu viimeksi elämästä voi tietää niin vähän. Täytyy vain uskaltaa luottaa ja päästää irti pelosta. Pelko kahlitsee meidät niin helposti ja pitää meitä otteessaan. Rakkaus haluaa päästä meidät vapaaksi ja tarjota meille kaiken sen hyvin minkä ansaitsemme. Valitse siis rakkaus ja luota elämään. Kaikki asiat järjestyvät parhain päin.

Rakkaudella, Anu-Maarit