Muutos on aina sisäinen prosessi

”I’m gonna make a change,
for once in my life.
It’s gonna feel real good,
gonna make a difference,
gonna make it right.”
Michael Jackson – Man in the mirror

Jos liikut enemmän kuin syöt niin laihdut.
Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi.
Jotta voit rakastaa muita, tulee sinun ensin rakastaa itseäsi.
Pikadieetillä ei saa pysyvää muutosta.

Ylhäällä on mainittu muutamia toteamuksia, joihin olen törmännyt elämäni aikana. Osan olen kuullut vuosia sitten ja aina aika-ajoin ne palaavat mieleeni. Vaikka olen ollut tietoinen asioista niin vasta nyt minusta tuntuu, että muutos on mahdollinen. Se on mahdollinen siksi, että minulla on motivaatiota ja pystyn uskomaan itseeni. Uskon, että voin saavuttaa tahtomani asiat.

Olen yrittänyt muutosta aikaisemminkin, mutta silloin en onnistunut. Joissakin kohdin minulla ei ollut tarpeeksi uskoa itseeni, jossakin kohdin taas muutuin, koska minun haluttiin muuttuvan. Motivaatiota ei ollut tarpeeksi joten muutos oli kuin huume: hetken aikaa se toimi ja oloni oli hyvä, mutta sitten vaikutus lakkasi ja palasin takaisin entiseen.

Muutos on aina sisäinen prosessi. Jos tahtoo muuttaa elämäänsä pysyvästi, tehdä muutoksia joista tulee elämäntapa, eikä vain tähdenlentoja, niin silloin sisäinen palo on merkittävin asia. Jos se puuttuu niin muutosta tuskin tapahtuu ja tilanne päättyy vain pettymykseen ja sitä saattaa tuntea itsensä epäonnistuneeksi. Muutoksen täytyisi myös tulla sisältä, itsestään: muutun, koska haluan voida paremmin. Jos muuttuu toisen ihmisen tai ulkoisen tekijän vuoksi niin silloin aiheuttaa vain pahaa oloa itselleen ja vetää itsensä syvempään suohon.

Muutos vaatii myös valmiutta. Oli kyseessä sitten fyysinen tai henkinen muutos niin se vie aikaa ja voimia. Täytyy olla valmis näkemään se vaiva muutoksen eteen ja kestämään se kipu, jota muutos aiheuttaa. ”No pain, no gain” kuten rakas veljeni aina sanoi, kun valitin miten kehooni sattui kuntosalitreenin jälkeen. On myös oltava valmis luopumaan vanhasta ja ottamaan uusi avosylin vastaan. Muutos on pelottavaa ja olisi helpompaa jäädä vain vanhaan ja turvalliseen. Kuitenkin elämä muuttuu jatkuvasti joten miksi emme myös me sen mukana?

Toista ihmistä on mahdotonta saada muuttumaan, ainut mihin voimme vaikuttaa, on oma itsemme. Voimme toimia inspiraationa, innostajina ja kannustaa toista muutokseen. Voimme yrittää iskeä muutoksenkipinää toiseen, mutta se on aina vastaanottajasta kiinni syttyykö kipinä. Siksi sen sijaan, että keskittäisimme energiamme toisen muuttamiseen, voisimme käyttää sen energian itseemme. Ottaa rohkeasti askelia kohti muutoksia, omassa tahdissa ja katsoa mitä elämä meille tarjoaa.

”Ensimmäinen askel johonkin suuntaan on myös aina päätös ettet aio jäädä siihen missä olet.” — John Pierpont Morgan

Rakkaudella, Anu-Maarit