Per aspera ad astra

”I woke up today with this feeling,
that better things are coming my way,
and if the sunshine has a meaning
It’s telling me not to let things get in my way.”
Five – Keep On Movin’

Olen odottanut iskuja, suojannut itseäni satuttavilta sanoilta. Olen odottanut moitteita, syyttäviä sormia, jotka osoittavat puutteita minussa. Olen odottanut veitsen teräviä iskuja, jotka sivaltavat arpiset haavani auki. Olen odottanut asioita, joita ei ehkä tulekaan.

Muistan vuosia, vuosia sitten istuneeni ulkona, kotini lähistöllä Jyväskylässä. Mieleni oli musta ja elämä tuntui siinä hetkessä toivottomalta. Istuessani minua lähestyi nainen, joka kysyi, että saako hän puhua minulle Jeesuksesta. Olen erittäin huono sanomaan ei, vaikka asia ei minua kiinnostanut. Nainen kertoi asiansa ja antoi minulle mainoslehtisen. Lehtisen kanteen oli kirjoitettu keltaisilla, paksuilla kirjaimilla lause ”Kärsimykset loppuvat pian.” Tuo lause on jäänyt elävästi mieleeni.

Pian tarkoittaa minulle, että jotain tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa. Huomenna, ensiviikolla tai ensikuussa viimeistään. Jollekin toiselle pian saattaa olla kuukausien, vuosien päässä. Kärsimykset loppuvat pian lauseeseen sisältyy lupaus kärsimysten päättymisestä, mutta se ei anna tarkkaa määritelmää milloin se tulee tapahtumaan. Tapahtuuko se jo viikon, kuukauden vai vuosien päästä.

Olen alkanut toivomaan, uskomaan, että nyt viimeinkin on koittanut se hetki kun kärsimykset loppuvat. En tarkoita, etteikö elämässäni olisi jatkossakin vastoinkäymisiä ja haasteita. Kärsimyksien päättymisellä tarkoitan sitä, että minun ei tarvitse enää suojata itseäni satuttavilta sanoilta, teräviltä iskuilta, jotka repivät haavani auki. Enää minun kasvuani ei yritetä tukahduttaa, vaan saan ravintoa – rakkautta, kannustusta ja tukea, jotta voin puhjeta täyteen kukkaan ja loistaa kaikissa väreissäni.

Ihmisen, jonka syvälle on juurrutettu arvottomuuden ja kelpaamattomuuden tunne, ei ole helppo uskoa itsestään hyvää. Sen tunteen muuttaminen vaatii paljon työtä. Ja kun sen työn on tehnyt ja vaikka siihen itse uskookin niin on se aina yhtä hämmästyttävää kuulla jonkun toisen suusta – minä olen tärkeä, minulla on merkitystä ja minä voin tuoda jotain hyvää jonkun toisen elämään. Minä voin muuttaa tätä maailmaa.

Rakkaudella, Anu-Maarit